Ehh… wat?

Verklarende woordenlijst met 10 dingen waar je nog nooit van gehoord had, maar die straks dagelijks tot je vocabulaire behoren

 

-Clustervoeding: Vanaf een dag of tien kunnen baby’s een patroon van ‘clustervoeden’ ontwikkelen. Dat betekent dat ze in de avond enkele korte voedingen vlak achter elkaar willen drinken, soms wel elk uur, gevolgd door – yés, beloning! – een langere periode van slaap.

-Meconium: De allereerste, gitzwarte ontlasting van je kind.

-Johannes broodpitmeel: Wie? Kom je nog wel achter als je kind veel spuugt na het drinken. Het broodpitmeel van ene Johannes verzwaart de voeding van je kind, waardoor ze minder last hebben van spugen. Extra tip: voeg een schepje toe aan de laatste voeding voor de nacht, kinderen slapen vaak beter op een goedgevulde fles. Je kunt ook rijstebloem gebruiken.

-Zinkzalf (Sudocrem of Bepathèn): Het medicijn voor rooie billen of andere vage, schrale plekjes! Je kunt het ook voor de baby gebruiken trouwens 😉

-Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram aan Vitamine K-druppels nodig.

-Stuwing: Op de vierde dag na de bevalling komt de melkproductie goed op gang. Resultaat: de borsten van je vrouw staan op knappen. WOW. Maar ze zijn ook zeer gespannen en pijnlijk – afblijven dus. Deze vierde dag is sowieso een beruchte: de adrenaline ebt weg, de stuwing komt op, de vermoeidheid slaat toe. Op deze dag zijn net bevallen vrouwen vaak extra kwetsbaar en huilerig. Wees voorbereid op een flinke golf kraamtranen en wees nog liever dan normaal.

Lactatiedeskundige: Wil het niet lukken met de borstvoeding, dan kun je hulp krijgen van een lactatiedeskundige die je professioneel begeleidt bij borstvoeding.

-Inbakeren: Heb je een onrustige slaper, dan kun je overwegen hem of haar in te bakeren, een methode waarbij je kind stevig wordt ingepakt en hij/zij zichzelf niet meer kan wakker meppen door rondzwierende armpjes of beentjes. Vraag de kraamhulp of ze het even voordoet. Let op: je kind ziet eruit als een ingegipste rups, maar ze vinden het heerlijk en… het werkt.

-Hydrofiele luiers: Feitelijk een ander woord voor theedoek. Als de baby er eenmaal is, weet je pas hoe handig en onmisbaar deze doeken zijn. Leg gewoon een stapel hydrofielen op elke kamer in het huis. Dan kan er jou bij elke boer, spuugje, doorgelekte luier, poepbroek, rondgeslingerd bananenprakje en lekkende flesje niets gebeuren!

– Baargoud: Nooit van gehoord, je vrouw wel! In Hollywood, Amsterdam-Zuid en op Instagram kom je er niet onderuit. Ergens heeft iemand het idee de wereld in geholpen, dat je je vrouw na de bevalling moet belonen met iets van goud. Weer een ring? Nee, een kettinkje, oorbellen of een naambordje voor op de voordeur kan ook.

“Een sprongetje”: Tijdens de eerste maanden heeft een kindje “regeldagen” en is niet te genieten. Dit zijn de momenten dat ie bijleert en zich weer ontwikkelt. Na een dag met alleen maar gejank en gedrink, merk je dat ie weer iets meer snapt en doet. Zo gaaf om te zien!