Liefde vóór het eerste gezicht.

Een waanzinnig interessant interview met Evi de Cock gisteren op BNR. Dit naar aanleiding van haar proefschrift en promotie vandaag op 8 september.

Al tijdens de zwangerschap bouwen ouders een emotionele band op met hun (ongeboren) kind. Deze vroege ouder-kind band blijkt stabiel over de tijd en belangrijk voor zowel het psychisch welbevinden van ouders als voor de ontwikkeling van hun kinderen.

Zoals John van Schagen al in het interview zei: “Over je nog ongeboren kindje praten, meegaan naar de echo, de buik van je vriendin regelmatig aanraken. Beste heren van Nederland, dat helpt dus echt!” Als Papaklas staan wij hier natuurlijk volledig achter. Op basis van onze ervaring met de en ervaringen van de vele aanstaande vaders die we in onze Papaklas hebben mogen ontvangen, merken we ook echt dat we hieraan bijdragen.

We hebben het geluidsfragment van BNR’s Wetenschap Vandaag tijdens Spitsuur, gisteren 7 september, even uitgeschreven.

Hier het fragment van BNR (even doorspoelen naar 1:22:08). Lees hier meer info over de toelichting op haar promotie.

Al tijdens de zwangerschap bouwen ouders een emotionele band op met hun kindje.

Dit is Wetenschap Vandaag met John van Schagen, trouwens ook vader.

Even aan u voorstellen. Dit (geluiden dochter van John) is Fem, mijn dochter van bijna 15 maanden nu. Vanaf het allereerste moment dat ze zich liet zien was ik stapelverliefd. En het is waar wat ze zeggen. Het wordt eigenlijk alleen maar leuker. Als ik na een dag hard werken thuis kom, vliegt ze meteen naar papa toe. En zitten we samen op de bank, dan duurt het meestal niet langer dan een halve minuut voordat ze op mijn schoot geklommen is. Evi de Cock verdedigd deze week haar proefschrift over de emotionele band van ouders met hun jonge kroost. En zij stelt, (zegt John): “Toen Fem nog in de buik van mijn vriendin woonde, bouwde ik als toekomstig vader al een band met haar op”.

“Ouders die ontwikkelen eigenlijk al gevoelens voor hun kind tijdens de zwangerschap inderdaad, want je kunt dan natuurlijk bezig zijn met je kindje in je hoofd, voorstellen hoe die er uit zal zien, misschien wel de buik aanraken, en dat heeft allemaal te maken met het opbouwen van een band met de baby.”

Voor haar onderzoek baseerde De Cock zich op gegevens van ongeveer 400 zwangere vrouwen en 300 van hun partners.

“Wat we uit de literatuur al wisten is dat die band, die gevoelens toenemen tijdens de zwangerschap. Want je krijgt natuurlijk op een gegeven moment, als vrouw, voel je je kindje bewegen, en samen ga je misschien een echo bekijken. En dat helpt allemaal bij het opbouwen van de band.”

Maar, wat ze vooral ontdekte, was dat die band die band daarna min of meer hetzelfde blijft. En dat wisten we nog niet.

“Na de geboorte heb ik gezien, dat die band van 6 maanden naar 2 jaar iets meer afneemt. Misschien omdat je kindje dan ook wat zelfstandiger wordt natuurlijk. Maar wat ik vooral heb gezien is dat die band vrij stabiel is. Dus vanaf de zwangerschap tot 2 jaar eigenlijk zijn die gevoelens vrij stabiel. En dat wil eigenlijk zeggen dat de ouders die voor de geboorte wat minder sterke band met hun baby hebben, dat die dat na de geboorte hebben ook relatief gezien zo hebben.”

Over je nog ongeboren kindje praten, meegaan naar de echo, de buik van je vriendin regelmatig aanraken. Beste heren van Nederland, dat helpt dus echt. Want als je als toekomstig vader of moeder al tijdens de zwangerschap een sterke band hebt met je kindje dan helpt dat als ze later iets ouder zijn.

“En op latere leeftijd kan dat dan gunstig zijn voor de ontwikkeling van zelf regulatie van het kind. Dus dat gaat over de capaciteiten van het kind om zijn of haar gedrag en emoties onder controle te houden. En dat is weer heel belangrijk bijvoorbeeld later op school. Als die regulatie niet goed ontwikkeld is, dan kunnen er bijvoorbeeld leerproblemen of gedragsproblemen ontstaan.”

In feite zou je dus al heel vroeg kunnen ontdekken of er bij het opgroeien van het kindje later mogelijk problemen kunnen ontstaan. Mogelijk, dat moeten we er wel bij vermelden. Want het is natuurlijk niet gezegd dat emotionele band na de geboorte nooit zal gaan groeien. Maar toch het is wel een signaal.

“Nou ja, omdat mijn proefschrift eigenlijk laat zien dat je al best wel vroeg namelijk tijdens de zwangerschap zou kunnen ontdekken als er misschien problemen in de relatie zijn. En dat die problemen dus dan vaak ook blijven bestaan. En ik heb ook gevonden dat het vaak nog samenhangt met problemen op[ andere vlakken. Dus bijvoorbeeld ouders die een wat minder goede band met hun kind voelen, die hebben vaak ook bijvoorbeeld angst symptomen, of ze ervaren minder steun van hun partner, of meer stress in de opvoeding. Dus ik denk dat dat wel een belangrijke eigen groep ouders kan zijn die dus extra ondersteuning nodig heeft in de voorbereiding op het ouderschap.”

Ja, je hoorde Wetenschap Vandaag met John van Schagen.

Informatie over proefschrift van mw. E.S.A. de Cock, MSc

Titel: Love before first sight: Parental bonding from pregnancy to toddlerhood
Promotores: prof. dr. H.J.A. van Bakel, prof. dr. W.H.J. Meeus
Copromotor: dr. T.A. Klimstra