Weer een stapje: ouderschapsverlof deels betaald vanaf 2022

29 april 2020

Het kabinet gaat het aantrekkelijker maken om ouderschapsverlof op te nemen. Nu wordt er amper gebruik van gemaakt omdat dit verlof (zo’n 26 weken die je de eerste 8 jaar na de bevalling op kunt nemen in overleg met je werkgever) onbetaald is. Vanaf augustus 2022 krijgen papa’s en mama’s de mogelijkheid om de eerste negen weken van het ouderschapsverlof op te nemen tegen 50 procent van hun dagloon. De overige 17 weken blijven onbetaald.

Opnieuw vinden wij van de Papaklas dit een “stapje” in de goeie richting naar een evenwichtig verlof. Naast de uitbreiding van het geboorteverlof, zodat partners vanaf deze zomer nog vijf weken extra kraamverlof kunnen krijgen tegen 70 procent salaris, wordt het weer iets aantrekkelijker gemaakt om een paar maanden te tijd te nemen om aan je nieuwe gezinssituatie te wennen. Dit is belangrijk voor moeder, vader én kind. Ook in het Europees parlement wordt het belang van een goede thuissituatie en de aandacht daarvoor door regering en werkgevers al langer onderstreept. Fijn dat onze ministers toch ook naar een modernere samenleving willen, waarbij niet standaard de vrouw parttime gaat werken en de man na een geboorte weer fulltime aan de slag gaat. Uiteraard is dit ook nog steeds een beslissing die je zelf neemt als stel, en vaak wordt er nog bewust gekozen dat de man kostwinner blijft en moeder het prettig vindt om de zorgende taken op zich te nemen. Dit soort regelingen zijn dus niet zaligmakend, maar helpen wel.

Essentieel voor de opvoeding, je relatie en je eigen levensgeluk om meer tijd door te brengen met de kids.

Vervelend dat het kabinet ook bij de verruiming van het ouderschapsverlof weer een percentage instelt. Een chirurg of CEO kan zich wellicht permitteren om de helft van zijn dagloon in te leveren, voor een leraar of verpleger is het wellicht een belemmering om in de periode dat de ene na de andere luier wordt vol gepoept, salaris te moeten inleveren.