12 dingen die je als man kunt doen vlak voor, tijdens en na bij de bevalling

1. Op dit feestje ben jij niet de bevallige bruid of bruidegom, maar de ceremoniemeester. In grote lijnen: zorg ervoor dat de situatie zo relaxed mogelijk is en dat alle spullen, benodigdheden, smartphone-opladers en warme pittenkruiken voor handen zijn. Dan regelt je vrouw ‘de rest’.

2. Regel een goeie weeëntimer-app: klok die bitches! Zorg dat je weet hoe het werkt, scheelt een hoop stress.

3. Steunen, leunen & kreunen: steun je vrouw mentaal en fysiek tijdens deze uitputtingsslag – want dat is het. Soms hoef je niets te zeggen, maar heeft je lijf wel degelijk een waardevolle functie als bokszak of knijpkat. Accepteer dat, zonder gesputter!

4. Jullie zijn tot in de puntjes voorbereid, klasse,… maar waarschijnlijk loopt het allemaal anders. Aan jou de taak om scherp te blijven: luister naar de kenners en artsen om je heen. Je vrouw heeft wel wat anders aan haar hoofd. Jij bent haar communicatieve filter en doorgeefluik. Flink aan de zuip na week 37 is riskant, stel dat het ineens zover is, moet je scherp zijn! En wakker!

5. Communiceer helder. “Heb je na de volgende wee eventueel zin in een lekker glaasje sap schat, of liever een kopje lauwe thee met melk, of juist zonder melk, maar met suiker?” Stel deze vraag níet. Tijdens een bevalling is elke ingewikkelde vraag er één te veel. Heldere communicatie is een must; duidelijk articuleren, niet fluisteren en vooral géén open vragen. Wat wel? Klare taal en spijkers met koppen: “Liefje, hier is een glas appelsap, drinken is goed voor je.”

6. Puf gedwee mee. In de regel geldt: hoe meer ontsluiting, hoe korter het lontje. En terecht trouwens. Dus doe wat je vrouw je opdraagt – tevens een tip voor de rest van je leven.

7. Thuisbevalling? Mooi, dan kun je je pas écht nuttig maken, want zonder team van professionals, komt het op jou aan (en de verloskundige natuurlijk). Ook nu geldt: luister goed, ook naar de verloskundige. En laat die pakketbezorger met pakketjes voor de buren, maar even voor de deur staan.

8. Train in aanloop naar de bevalling je vaste hand, zodat je straks zonder bibberen de (juiste) navelstreng doorknipt.

9. Foto’ maken, foto’s maken, foto’s maken! Bedenk vooraf even goed wat je wel en wat je liever níet wilt vastleggen – je vriendin heeft hier waarschijnlijk ook een (duidelijke) mening over.

10. Jij bent de schakel naar de buitenwereld. Onrustige opa’s of oma’s in spe, gretige groepsappjes, opdringerige werkgevers: jij handelt het af. Belast je vrouw hier níet mee.

11. Houd je vrouw goed in de gaten, jij kent haar het beste: hoe gaat het met de pijn, trekt ze wit weg, drinkt ze genoeg? Blijf ook na debevalling alert: bloedverlies is bijvoorbeeld normaal, maar te veel kan gevaarlijk zijn. Blijf scherp!

12. Jullie doen dit samen, je aanwezigheid is al heel veel waard. Dus: just be there. Je mag tussendoor best een keer plassen – maar niet te vaak.