6 dingen die je echt nog even moet bespreken met je partner voor het zover is

  1. Al gehoord over het geboorteplan? Klínkt misschien overdreven, maar ís het zeker niet. Neem van tevoren alle mogelijke scenario’s door: wil je vriendin thuis bevallen, in het ziekenhuis, wat als het niet anders kan, hoe denkt je vriendin over pijnbestrijding? Weet wat zij wil! Hoe meer duidelijkheid aan de voorkant, hoe relaxter de uitvoering (als het namelijk toch al chaos is).
  1. Heel belangrijk: geniet nog even van jullie vrijheid, flexibiliteit, rust,… en elkaar! Daar is de komende tijd namelijk niet bijster veel ruimte voor. Pak heel bewust nog wat relaxte momentjes samen, een hapje, drankje of een avondje hangen in de bios.
  1. Hoe denken jullie eigenlijk over de opvoeding? Autoritair ouderschap of vrijheid, blijheid, holadijee holadijo zonder regels? Of misschien iets daar tussenin? Bespreek met elkaar hoe je de opvoeding voor je ziet – bijvoorbeeld aan de hand van herinneringen aan je eigen jeugd.
  1. Neem de nieuwe dagelijkse routine goed met elkaar door. Zeker als je allebei gewend bent aan lange werkdagen: hoe gaan jullie straks je tijd indelen met die kleine erbij? Denk aan opties als kinderopvang, een gastouder, de hulp van opa en oma of minder dagen werken.
  1. Een gezamenlijke rekening, samenlevingscontract en gedeelde agenda zijn nu een ‘must’ als je dit nog niet had. Welkom in de grote mensenwereld! Je hebt niet alleen de verantwoordelijkheid over een gezin, maar runt straks ook een bedrijfje waarbij heldere afspraken moeten worden gemaakt.
  1. Nu nog niet voor te stellen, maar de tijden dat je relaxed uit je werk terugkeert in een leeg huis, een zee van stilte… díe tijden zijn voorbij. Straks is er (vrijwel) altijd iemand thuis – altijd! Retegezellig, maar ook best even wennen. Maak goede afspraken over tijd voor jezelf en elkaar. Is het nu nog een ver van je bed-show? Logisch, maar je komt er snel genoeg achter wat we bedoelen.
  1. Vanaf nu ben je het altijd met elkaar eens! Lekker zeg! Als je kind erbij is tenminste. Vanaf een half jaar gaan die snuiten testen of ze bij papa iets voor elkaar krijgen, dat van mama niet mag. Met één mond spreken en consequent zijn, anders is het hek van de dam!