Alle soorten verlof op een rijtje

In Nederland is er inmiddels al veel geregeld, dat geldt ook voor de verlofregelingen. Maar welke soorten verlof zijn er nu eigenlijk? Hieronder een lijstje met de verschillende soorten verlof:

  • zwangerschapsverlof en bevallingsverlof;
  • geboorteverlof;
  • ouderschapsverlof;
  • adoptieverlof of pleegzorgverlof;
  • zorgverlof (kortdurend en langdurend);
  • calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.

We zijn blij dat inmiddels ook de verlofregelingen voor vaders en partners steeds beter zijn geregeld, al lopen we op een aantal regelingen nog wel ver achter met andere landen in Europa en daarbuiten. Ondanks dat er volgens de wet een hoop zaken zijn vastgelegd, kan het voor jouw specifieke situatie net iets anders zijn. En daarbij komt het helaas nog veelvuldig voor dat recht hebben en recht krijgen niet altijd gelden.

Tref tijdig goede regelingen met je werkgever en je collega’s. In geval dat je eigen ondernemer bent of freelancer, stem dan uiteraard de zaken goed af met eventuele opdrachtgevers en klanten. En breng wat flexibiliteit in je mogelijk drukke agenda. Het blijft natuurlijk jouw persoonlijke situatie, maar we raden je aan om echt de nodige tijd met die kleine koter door te brengen. En absoluut te zorgen dat je in het begin samen goed optrekt met de kraamzorg om de fijne kneepjes van het zorgen voor die kleine meepakt.

Voor een goed overzicht van alle verschillende verlofregeling, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.