Vijf dagen genieten!

Wij van de Papaklas zijn zeer blij dat sinds 1 januari het verlof voor vaders (en partners) na de bevalling nu officieel voor iedereen 5 dagen is. Die eerste dagen wennen aan de nieuwe gezinssituatie, priegelen met luiers en flesjes, de temperatuur van het badje en al die eerste momentjes, wil je gewoon samen doen. Je leert juist van de kraamhulp en kunt je vrouw ondersteunen na de bevalling. Goed voor je relatie, voor de hechting met de kleine en momentjes die je nooit meer vergeet. Dat is goud waard!

En vanaf volgend jaar gaan we pas echt stappen maken. Dan heb je als partner de mogelijkheid om 5 weken geboorteverlof op te nemen (tegen 70% salaris). Het is niet alleen heel tof dat vaders de eerste weken veel meer luiers kunnen verschonen, maar ook om de rol tussen man en vrouw iets gelijker te trekken. Als een vader even 5 weken zijn werk opzij kan zetten, bouw je meer samen aan een nieuwe gezinssituatie die belangrijk is voor de hele opvoeding van het kind en voor je relatie.

Nu is het wel afwachten of vaders die 5 weken ook daadwerkelijk opnemen en werkgevers hier begripvol mee instemmen. We zijn positief gestemd, maar er is best nog een weg te gaan.

Het was natuurlijk van de zotte dat, in vergelijking met heel veel landen om ons heen, Nederlandse vaders er zo bekaaid vanaf kwamen. Samen met andere organisaties hebben wij als Papaklas erg gestreden voor uitbreiding.

Meer over je rol als man, leer je tijdens de Papaklas! Geef je/hem nu op voor een van de sessies in 2019. En dat doe je hier.

#vaderschapsverlof #partnerverlof #2naar5