Wat er écht verandert als je vader wordt…

 1. Vooropgesteld: je maakt het mooiste van het mooiste mee, met niets te vergelijken, gefeliciteerd!
 2. Maar ook: zelfs de meest doorgewinterde feeststudent had nooit met zóveel slaaptekort te kampen. Dit in combinatie met je drukke baan, je nieuwe rol als vader en alle veranderingen thuis… gaat wel effe pittig worden!
 3. Het enige wat telt is de gezondheid en het welzijn van je kind – nu begrijp je het écht als mensen dat zeggen. Het nadeel: je zult je hier de rest van je leven zorgen om maken.
 4. Tijd voor hobby’s, vrienden en aanlummelen wordt zeer schaars. En je zult zien dat je ineens closer raakt met je vrienden die ook vader zijn, grappig hoe dat werkt. Maar maak je geen illusies: ook voor hen heb je de eerste 6 weken geen tijd. Voordeel is dat zij dat als geen ander begrijpen.
 5. Urenlang onder de douche staan? Op zolder effe klussen? Of een Netflix-serie kijken? Vergeet het maar, thuis moet je aan de bak! Sterker nog: je werk wordt tijdelijk je plek om te ontspannen.
 6. Je prioriteiten ten aanzien van je werk (kunnen) veranderen: op tijd thuis zijn voor gezin wordt ineens belangrijker dan de hele avond doorwerken.
 7. Een lullig klusje als grasmaaien of de administratie, in je ‘vorige’ leven zo gepiept, kost je nu twee dagen. Je wordt namelijk continu onderbroken door flesjes, krampjes, boertjes, poepluiers of gewoon: aandacht! Accepteer dat alles meer tijd kost dan ‘vroeger’.
 8. Jullie zijn ‘een gezin’. Aargh, dat klinkt wel héél volwassen. Maar ook wel cool: het geklooi is voorbij, je bent een verantwoordelijke vader nu en je stijgt in ieders aanzien.
 9. Je ziet jezelf driftig door de HEMA stampen op zoek naar een mutsje in de juiste maat. ‘Ben ik dat die zo tekeer gaat tegen dat arme kassameisje over mutsen die te groot vallen?’ Ja, dat ben jij. Je kunt er niks aan doen. Oergevoelens nemen je (tijdelijk) over.
 10. Je verhouding met je (schoon)ouders verandert: vaak voordelig, niet altijd.
 11. Je relatie verandert ook. Een kind is, als het goed is, een verrijking van jullie relatie. Maar kan ook voor veel stress en druk zorgen: blijf met elkaar praten! Geniet tijdens de zwangerschap nog even van elkaar! Nu maakt die kleine nog geen kabaal en haalt ie zijn voedsel zelf.
 12. Vanaf nu is er ALTIJD iemand thuis als je thuiskomt. Altijd. Echte rust is tijdelijk uit je woordenboek geschrapt. Eenzaamheid en verveling trouwens ook.
 13. Huilt de baby, dan zullen jij en je vriendin ook eerder tegen elkaar snauwen. Ligt hij vredig in zijn box te pruttelen, dan lopen jullie waarschijnlijk ook high fivend door het huis. Kortom: de baby bepaalt de stemming in het huis en zijn/haar eetpatroon jullie ritme.
 14. Nogmaals: misschien was je leven al mooi, maar dit is echt het mooiste van het mooiste!