Wat kun je als kerel samen met je new born doen?

  1. Met z’n tweetjes op pad, zonder je vrouw. Het mes snijdt aan twee kanten: je vrouw krijgt haar welverdiende rust en jij bewijst direct (aan iedereen, maar vooral jezelf) dat jij dit varkentje wel alleen kunt wassen. Opsteker: het eerste jaar is dit vrij makkelijk. Als je tussen de voedingen doorgaat, en voor de zekerheid een ongerepte luier en wat doekjes meeneemt, kun je zo op stap. Waarheen maakt eigenlijk niet uit, de bouwmarkt, supermarkt of sportzaak, die kleine vindt alles nog beremooi!
  1. Lekker bankhangen: voetbal, K1 of pedagogisch onverantwoorde series als Stranger Things of Game of Thrones, het kan allemaal (nog). Je baby ziet de eerste weken alleen maar lichtflitsen, dus krijgt gelukkig niks mee van een gewelddadige film of een matige pot voetbal; wél vindt hij/zij kroelen op papa’s borst het summum. Wij zeggen: win-winsituatie.
  1. Een uitgebreide baddersessie: schoonmaakmomenten zijn bij uitstek gelegenheden om de band met je kleine te versterken, een beetje brabbelen, kietelen en de befaamde papascheet [oftewel: je blaast hard op een babybuik met een scheetgeluidseffect als resultaat]. Bedenk je ook vast: de komende jaren ben jij met stip de grappigste persoon in je kinds leven – het hemelse gegiechel verandert in de puberteit in onverschillig gezucht en schouders die continu afkeurend opgehaald worden.
  1. Nog intiemer dan badderen is met je baby douchen: je houdt je kind ultiem dichtbij in je armen en ziet hoe hij die warme douchestraal voor het eerst over zich heen voelt. Die mimiek, dat gezichtje zo dichtbij. Een magisch moment volgens veel papa’s. Bang voor een glibberspektakel? Ga samen zitten of gebruik een speciale shower glove, zodat die kleine aal niet wegglibbert.
  1. Leg je kind op z’n buik op je onderarm en verken samen jullie huis. Wandel rustig rond en benoem wat je ziet: hier maken we ons eten, daar slaapt de kat, in deze wasmand wonen papa’s vieze sokken. Leuk en leerzaam.
  1. Sjouw lekker door het bos of door de buurt met je baby in een draagzak – volgens veel vaders de beste uitvinding ooit: jij hebt je handen vrij en voor baby’s is het gebungel totale ontspanning. (en oh ja: papa met draagzak = totale babe magnet, maar dat terzijde)
  1. Op bezoek bij opa en oma. Klinkt klef, maar het is echt prachtig om jong & oud zo samen in de weer te zien; een genot voor alle partijen. En niemand die zo kan genieten van een volgespoten poepluier als oma – en er zo vies bij kan kijken als opa! Bijkomend voordeel: een (klein)kind kan de band tussen jou en je ouders enorm versterken/verrijken.